بیت کوین چیست؟ + تاریخچه کامل ارز‌های دیجیتال

0

در این مقاله رفتیم سراغ پادشاه رمز ارز ها که این دنیای جدید با اون شروع شد.

اما قبل اینکه بدونیم بیت‌کوین چی هست باید بدونیم ارزدیجیتال چی هست و از کجا پیداشون شد.

تاریخچه رمزنگاری و ارزدیجیتال

ارزدیجیتال چی هست؟

در واقع ارز دیجیتال یک اصطلاح است برای توصیف پول های الکترونیکی و در واقع یک ارز هستند مانند بقیه ارز‌های رایج دنیا ولی تفاوت آن ها در این است که هیچ معادل فیزیکی ندارند و وابسته به موقعیت جغرافیایی خاصی نیست و البته قابلیت تبدیل به پول نقد رو نیز دارند.

رمزارز ها نیز به نوعی زیر مجموعه ارز دیجیتال هستند.

حالا اصلا رمزارز و رمزنگاری از کجا شروع شد؟

تکنولوژی رمزنگاری در ابتدا در اختیار ارتش آمریکا بوده و تقریبا از دهه هفتاد این قضیه عمومی شد در اوایل دهه هشتاد دیوید چام که بعضا به عنوان مخترع ارز های دیجیتال شناخته میشه یک مطلب منتشر کرد در مورد پول ناشناس و راجب امنیت و حریم شخصی صحبت هایی رو انجام داد.

این فعالیت‌ها و کارها باعث شد تا در اوایل دهه نود سه نفر با نام‌های جان گیلمور، تیم می و اریک هیوز یک گروه تشکیل دادن که در ارتباط با موضوعات مورد علاقشون که بیشتر در زمینه حریم خصوصی بود صحبت کنند و اسم گروه رو گذاشتن سایفرپانک‌ها

حالا اصلا سایفرپانک یعنی چی؟

این کلمه در واقع از کلمه cyberpunk  که یک ژانر علمی – تخیلی در زمینه فیلم و کتاب هست گرفته شده

تعداد این گروه در مدت کوتاهی پس از شکل گیری به 700 نفر و در حوالی سال 1997 به بیش از 2000 نفر رسیده بود و آن‌ها برای اینکه بتوانند با رمزگذاری امنیت اطلاعات و درواقع حریم شخصی خودشون رو حفظ کنند یک لیست پستی ایجاد کردند، بعد از این کار آن ها بیانیه مخصوص به خودشون رو منتشر کردن که در مورد حریم شخصی و الزامات آن در دنیای امروز صحبت کردند.

سایفرپانک

 

PGP

بعد از تشکیل این گروه اقداماتی در زمینه رمزنگاری انجام شد که اولین آن‌ها یک نرم افزار رمزگذاری تحت عنوان PGP  یا pretty good privacy   بود که معنای آن می‌شود حریم خصوصی کامل .

این نرم افزار توسط فیل زیمرمن طراحی شد و مبنای کارکرد آن کلید عمومی و خصوصی بود.

حالا کلید عمومی و خصوصی چی هست؟

کلید عمومی و خصوصی به صورت کد هستند که کلید عمومی از روی کلید خصوصی ساخته می‌شود و به صورت خلاصه میشه گفت کلید عمومی در دسترس عموم هست و همه میتونن اونو ببینن و فایل در این نرم افزار با کلید عمومی قفل می‌‌شود اما برای باز کردن فایل فقط می‌توان از کلید خصوصی استفاده کرد که فقط در دسترس فرد مورد نظر است.

Digicash

پروژه بعدی Digicash  نام داشت که یک ارزدیجیتال بود و توسط دیود چام راه اندازی شد و هدف آن پرداخت اینترنتی بود و این پروژه شامل چند ویژگی منحصر به فرد بود

1- پرداخت اینترنتی

این پروژه برای اولین بار اقدام به تشکیل همچین سیستمی کرد.

2- ناشناس بودن تراکنش ها

دولت‌ها و بانک‌ها امکان ردگیری تراکنش‌ها را نداشتند.

3- امنیت بالا

چون از سیستم رمزگذاری استفاده می‌کرد دارای امنیت بالایی بود.

این پروژه علاوه بر مزیت‌های منحصر به فردی که داشت ایراداتی نیز داشت که منجر به شکست خوردن پروژه شد.

1- اختلافات داخلی

2- عدم استقبال مصرف کننده یا عرضه کننده

این پروژه قبل از مورد توجه قرار گرفتن مسائل الکترونیکی و اینترنت راه ‌اندازی شد که یکی از دلایل عدم استقبال این بود بعد از همه گیری الکترونیک و اینترنت نیز شرکت‌های اعتباری و پرداخت های قابل شناسایی ظهور کردند که مردم آن‌ها را به پرداخت‌های ناشناس ترجیح دادند با این که پروژه شکست خورد اما پایه واساس آن سرآغاز بسیاری از اتفاقات در دنیای ارز های دیجیتال شد.

hashcash

در سال 1997 هش کش توسط آدام بک ساخته می‌شود به صورت خلاصه میشه گفت هش‌کش یک سیستم اثبات کار بوده برای جلوگیری از ایمیل های اسپم و روش کارش این بوده که سختی فرستادن اسپم رو از نظر زمان و توان شبکه به حدی بالا می‌برده که دیگه فرستادن ایمیل اسپم به صرفه نبوده

paypal

بعد از دیجی کش نوبت به پی‌پال رسید که وارد حوزه پرداخت دیجیتال شود پی‌پال امکان پرداخت فرد به فرد را از طریق وب و و به صورتی امن فراهم کرد، پی‌پال امروزه نیز جایگاه خوبی در صنعت پرداخت دارد.

Bmoney

قبل از بیت کوین Wei dai  ارز دیجیتالی به نام بی‌مانی را که یک سیستم پولی اکترونیکی توزیع شده  همتا به همتا بوده است

هدف از آن اجرای توافق ‌های قرداد‌ی بین بازیگران بوده است و روش کار آن به اینصورت بوده که در مقابل تایید تراکنش، افراد پاداش می‌گرفتند اما باید بخشی از پول خودشان وارد می‌کردند تا در صورت سوء استفاده به این وسیله مجازات شوند لازم به ذکر است که ساتوشی برای قسمت‌هایی از پروژه خودش از این طرح الهام گرفته است.

Bitgold

نیک سابو چند سال قبل از بیت کوین یه پروژه‌ای را معرفی کرد که به دلایل فنی اجرایی نشد اما بسیار شبیه به بیت کوین بود. نیک سابو در تلاش بود که عملکردی مشابه بلاکچین امروزی در پروژه خود پیاده کند و مردم را از سازمان و ارز ‌های متمرکز دور و بی‌نیاز کند.

با اینکه این پروژه هیچوقت اجرایی نشد اما از برخی از رویکرد‌های آن در بیت کوین اجرا شد.

 

حالا که از ارزهای دیجیتال گفتیم بریم ببینیم بیت کوین چی هست!

بیت ‌کوین چیست؟

(Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System)  همه چیز با انتشار مقاله‌ای تحت این عنوان آغاز شد که بیت کوین را یک سیستم پرداخت فرد به فرد معرفی می‌کند نویسنده این مقاله ساتوشی ناکاموتو بود که هنوز هم بر همگان هویت واقعی او پوشیده است حتی مشخص نیست که این اسم یک گروه است یا یک شخص اما هدف این بود که یک سیستم پرداخت یا انتقال ارزش بدون وجود واسط پدید آید. زمان انتشار مقاله در تاریخ روز ۳۱ اکتبر ۲۰۰۸ یا ۱۰ آبان  سال ۸۷ بوده است و تاریخ 9 ژانویه سال 2009 یا 20 دی سال 87 شبکه بیت کوین آغاز به کار کرد و ساتوشی اولین بلاک شبکه بیت کوین یا جنسیس بلاک ( genesis block) را اسخراج کرد، در این بلاک فقط یک تراکنش زده شد و آن هم تراکنش خود ساتوشی بود.

در ارتباط با بلاکچین در مقاله های قبلی صحبت کردیم این تکنولوژی همراه با بیت کوین معرفی شد، تمام اطلاعات موجود در یک شبکه بلاکچین در دفتر کل ذخیره می‌شود همه افراد به صورت یکسان به آن دسترسی دارند.

Full node ها این شبکه و دفتر کل را کنترل می‌کنند و زمانی که تعدادی از آن ها روی ذخیره کردن یک بلاک و زنجیره‌ای از بلاک ها فعالیت می‌کنند باعث افزایش و تامین اعتماد نسبت به بلاکچین می‌شود.

نحوه انجام مبادلات بیت کوین به چه صورت است؟

خیلی ساده میشه گفت که اگر شما بخواهید مقداری بیت کوین انتقال دهید درخواست شما برای همه اعضا شبکه فرستاده می‌شود و اعضای شبکه صحت آن  آن را بررسی می‌کنند و با توجه به سوابق شما موجودی شما رو بررسی می کنند و اگر درخواست شما معتبر شناسایی شود تراکنش انجام می‌شود و سابقه تراکنش نیز بر روی شبکه ذخیره می‌شود و همه اعضا آن را می‌بینند و به اینصورت امکان تغییر یا تغلب در آن وجود ندارد.

تراکنش های ارسال شده و معتبر شناخته شده وارد قسمتی به اسم استخر تراکنش (Pool transaction)  می‌شوند نام این استخر تراکنش Mempool   است و درواقع قسمتی است که تراکنش ها در آن جا قرار میکیرند تا زمانی که توسط ماینر ها تایید شوند.

خوب حالا بریم سراغ پشتوانه بیت کوین اصلا پشتوانه‌ای داره یا نه!!!

در واقع  تمام رمزارز ها تنها پشتوانشون اعتماد افراد به آن هاست و نوعی ارز فیات هستند و ارزش آن ها را عرضه و تقاضا و خود بازار مشخص می‌کند البته قیمت بیت کوین ثبات ارز هایی مثل دلار و یورو را ندارد و عواملی مانند ممنوعیت آن در یک کشور، به رسمیت شناخته شدند آن در یک کشور یا حتی کرونا می‌تواند قیمت آن را تغییر دهد.

تفاوتی مهم ؟!

یکی از تفاوت های بیت کوین با ارزهای رایج در این است که دولت ها در هنگام بحران های اقتصادی اقدام به چاپ پول می‌کنند که این قضیه می‌تواندد عواقب بدتری داشته باشد اما در بیتکوین به این صورت نیست و تعداد آن محدود است و تعداد اعلام شده آن 21 میلیون است و بعد از رسیدن به این تعداد دیگر بیت کوینی به وجود نخواهد آمد.

به افرادی که به شبکه بیت کوین سرویس می‌دهند و تراکنش‌ها را تایید می‌کنند، استخراج کننده یا ماینر گفته می‌شود. بیت‌ کوین‌‌هایی که استخراج‌کننده‌ها از سیستم پاداش می‌گیرند، در حقیقت به عنوان بیت کوین‌های جدید تولید می‌شوند و توسط ماینرها به بازار تزریق می شود؛ به همین دلیل عمل به دست آوردن Bitcoin توسط انجام محاسبات برای تایید تراکنش‌های شبکه، استخراج نامیده می‌شود.

درواقع بیت کوین های تولید شده پاداش هایی است که به افرادی که تراکنش ها را تایید می‌کنند داده می‌شود که میزان این پاداش هر 4 سال یا بعد از هر 210000 بلاک نصف می‌شود که به این فرایند هاوینگ گفته می‌شود و کارشناسان اعتقاد دارند که این عمل تاثیر بسزایی در قیمت بیت کوین دارد   که در نمودار زیر تاثیر آن را می‌توانید ببینید:هاوینگ بیت کوین

 

قسمت های مشخص شده زمان های هاوینگ  است که تاثیر آن بر نمودار قیمتی کاملا مشخص است.

در ابتدا پاداش ماینر ها 50 بیت کوین بود بعد از هاوینگ 2012 که اولیت هاوینگ بود نصف شد و شد 25 عدد

در سال 2016 نیز که هاوینک دوم بود بازهم نصف شد و آخرین هاوینگ در سال 2020 بود که پاداش رسید به 6.25 .

هدف از این کار حفظ ارزش بیت کوین و جلوگیری افت قیمت آن است همانطور که پیش از این گفتیم مکانیزم اصلی تعیین قیمت  عرضه و تقاضا است و اگر به یکباره تعداد کوین ها زیاد شود بر اساس قانون عرضه و تقاضا قیمت آن افت می‌کند.

شما می‌توانید به وسیله دستیار معامله‌گری موج سوم بیت‌کوین را از نظر تکنیکالی به صورت کامل بررسی کنید.

امتیاز دهید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.

من با این قوانین موافقم.